Kerajaan tiada hasrat wajib vaksin denggi meski kes meningkat, kata timbalan menteri

Timbalan Menteri Kesihatan Lukanisman Awang Sauni (tengah) bersama peserta Sidang Kemuncak Denggi Asia Ke-7.

KUALA LUMPUR: Kerajaan tidak berhasrat mewajibkan pengambilan vaksin denggi, walaupun negara merekodkan peningkatan mendadak kes dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini dan sepanjang 2023.

Sebaliknya, Timbalan Menteri Kesihatan Lukanisman Awang Sauni berkata orang ramai digalakkan mendapatkan vaksin Qdenga berkenaan di fasiliti kesihatan awam dan pada masa pihaknya meningkatkan program kesedaran awam di lokaliti berisiko tinggi khususnya di penempatan padat.

“Buat masa ini kita tidak mewajibkan orang ramai mengambil vaksin ini namun kita ke arah itu untuk memastikan objektif sifar kematian (akibat denggi) dapat dicapai menjelang 2030,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas melancarkan Sidang Kemuncak Denggi Asia Ke-7 dengan tema “Ke arah sifar kematian denggi: Inovasi, Kerjasama, Tindakan di Asia” yang dihadiri 500 pakar denggi.

Kementerian Kesihatan (KKM) telah meluluskan vaksin Qdenga – keluaran syarikat Jepun – Takeda GmbH pada Februari tahun ini, bagi individu berumur empat tahun dan ke atas, dengan keberkesanannya sekitar 80%.

Berdasarkan data KKM, jumlah kematian akibat demam denggi bagi tempoh tiga bulan pertama tahun ini meningkat 58% iaitu 31 kematian berbanding 18 kes tahun lalu, dengan Selangor merekodkan lokaliti ‘hotspot’ denggi paling tinggi.

Kes demam denggi bagi tempoh sama jugak meningkat mendadak dengan 44,144 kes dilaporkan berbanding 28,587 kes bagi tempoh sama tahun lalu.

Sebanyak 123,133 kes telah dilaporkan sepanjang 2023 berbanding 66,102 bagi tempoh sama tahun sebelumnya.

Mengulas lanjut, Lukanisman berkata antara penyumbang utama kepada peningkatan mendadak kes denggi di negara ini adalah pembangunan rancak di kawasan bandar, selain sikap sambil lewa masyarakat terhadap kepentingan kebersihan kawasan sekeliling.

“Sebab itu sekarang kita sedang giat melaksanakan langkah-langkah pencegahan menerusi pasukan penguat kuasa dan PBT agar tahap kesedaran orang awam mengenai bahaya wabak denggi dapat ditingkatkan lagi,” katanya.

Author:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *