Jurulatih badminton era 70-an Guan Chong meninggal dunia

Lon beregu lelaki kebangsaan Lee Guan Chong meninggal dunia di Hospital Pantai, Bangsar di sini pagi tadi. (Gambar facebook)

KUALA LUMPUR: Bekas jurulatih skuad badminton beregu lelaki kebangsaan Lee Guan Chong meninggal dunia di Hospital Pantai, Bangsar di sini pagi tadi.

Anak mendiang Eric Lee ketika dihubungi Bernama berkata ayahnya menghembuskan nafas terakhir pada 7.52 pagi akibat sakit tua pada usia 87 tahun.

Menurutnya mendiang aktif sebagai jurulatih badminton di Bukit Jalil sebelum bersara pada 2017.

Guan Chong merupakan jurulatih skuad beregu lelaki kebangsaan untuk Piala Thomas 1975 dan 1976.

Pada 1976, skuad negara memperoleh pingat perak selepas tewas kepada Indonesia 9-0 pada aksi final.

Dalam pada itu, bekas pemain beregu lelaki negara James Selvaraj yang juga anak didik Guan Chong berkata pemergian mendiang merupakan satu kehilangan besar buat arena sukan tanah air.

Menurutnya, Guan Chong merupakan seorang jurulatih yang tegas namun banyak mencurahkan ilmu kepada pasukan kebangsaan bagi berentap pada Piala Thomas edisi 1975 dan 1976.

“Jurulatih Guan Chong membimbing skuad beregu lelaki negara pada 1975 dan 1976 dan pada ketika itu saya beraksi bersama Moo Foot Lian dan satu lagi gandingan, Dominic Soong-Cheah Hong Chong.

“Beliau sangat tegas untuk memastikan kami dapat keputusan baik, tetapi beliau sangat ramah dengan pemain ketika itu,” katanya.

Author:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *