Kuasai Koridor Philadelphi, Israel tawan akses bantuan ke Gaza

Tentera Israel merampas Lintasan Sempadan Rafah di sebelah Palestin antara Gaza dan Mesir, menutup pintu sempadan tersebut. (Gambar AP)

BANDARAYA GAZA: Selepas pengumuman Israel pada Rabu berhubung penguasaan Koridor Philadelphi di sepanjang sempadan Palestin-Mesir, sekatan tentera terhadap semua sempadan Semenanjung Gaza diperketat dan semua akses masuk bantuan ditawan.

Agensi Anadolu melaporkan, langkah itu memutuskan hubungan geografi antara Gaza dengan Mesir, membolehkan Tel Aviv menghalang atau menyekat kemasukan bantuan kemanusiaan ke Gaza.

Wilayah itu sedang mengalami krisis kemanusiaan terburuk akibat serangan berterusan tentera Israel sejak 7 Okt lepas.

Seramai 2.3 juta rakyat Palestin di Semenanjung Gaza paling terjejas dengan perkembangan itu pada kala mereka sudah menghadapi kekurangan makanan, air dan ubat-ubatan yang teruk akibat sekatan.

Menurut kenyataan Pejabat Media Gaza, rakyat Palestin yang kehilangan tempat tinggal beberapa kali dan bergantung kepada bantuan harian, memerlukan lebih tujuh juta sajian makanan setiap hari disebabkan oleh dasar “kebuluran” Israel.

Selain itu, bahan api, ubat-ubatan dan keperluan penting lain mesti dihantar ke wilayah terkepung itu untuk memenuhi keperluan penduduk yang kehilangan tempat tinggal.

Bagaimanapun, sekatan ketat Israel terhadap kemasukan bantuan dan penutupan pintu sempadan memburukkan lagi krisis kemanusiaan di Gaza.

Pada 7 Mei, tentera Israel melancarkan serangan darat ke atas Rafah di selatan Gaza yang menjadi tempat perlindungan bagi penduduk Palestin yang kehilangan tempat tinggal.

Tentera merampas Lintasan Sempadan Rafah di sebelah Palestin antara Gaza dan Mesir, menutup pintu sempadan tersebut.

Situasi itu menjadikan bantuan melalui Rafah atau pemindahan penduduk yang cedera yang memerlukan rawatan di luar Gaza mustahil dilakukan.

Mesir mengisytiharkan, ia tidak akan menerima dasar sudah terjadi Israel dan pemaksaan mereka di Lintasan Sempadan Rafah dan enggan berkoordinasi dengan Israel.

Sementara itu Kaherah menyalahkan Tel Aviv atas penutupan pintu sempadan dan kemungkinan yang akan memburukkan krisis Gaza.

 

Author:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *