Jemaah haji meninggal ketika tawaf

Menurut Ketua Rombongan Haji Malaysia Syed Saleh Syed Abdul Rahman, jenazah Mohd Zahir Ismail dikebumikan di Tanah Perkuburan Syaraiee, Makkah pada petang hari sama. (Gambar Bernama)

MAKKAH: Seorang jemaah haji lelaki berusia 58 tahun dari Alor Setar, Kedah meninggal dunia di Makkah akibat serangan sakit jantung pada Rabu lepas.

Ketua Rombongan Haji Malaysia, Syed Saleh Syed Abdul Rahman, berkata semasa kejadian, Allahyarham Mohd Zahir Ismail dari Maktab 78 dilaporkan dalam keadaan berihram dan sedang menunaikan tawaf umrah pertama bersama-sama isteri dan jemaah dari maktab sama sebelum rebah di mataf.

“Allahyarham adalah daripada penerbangan KT66 yang baru sampai di Makkah pada 29 Mei dan pada waktu malam selepas Isyak, kita anjurkan mereka semua laksanakan umrah pertama.

“Namun beliau tiba-tiba telah jatuh akibat serangan jantung di tempat tawaf,” katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat Lembaga Tabung Haji (TH) di sini hari ini.

Beliau berkata Allahyarham kemudian dikejarkan ke kinik yang terletak di Masjidil Haram sebelum dibawa ke Hospital Arab Saudi untuk mendapatkan rawatan lanjut, namun disahkan telah meninggal dunia.

Jenazah kemudian disolatkan selepas waktu Zohor di Masjidil Haram semalam, sebelum dikebumikan di Tanah Perkuburan Syaraiee, Makkah pada petang hari sama.

Syed Saleh berkata petugas kebajikan TH, kaunselor serta pembimbing ibadat dan pakar rujuk juga telah menziarahi isteri Allahyarham bagi memberi bantuan sewajarnya.

“Bagi pihak TH, saya ingin mengucapkan takziah kepada waris jemaah dan kami mendoakan agar segala amal ibadatnya diterima Allah SWT,” katanya.

Pada 24 Mei lepas, seorang jemaah haji lelaki berusia 72, dari Kubang Pasu, Kedah meninggal dunia di sebuah hospital di Makkah akibat pembuluh darah pecah.

Author:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *