MBPP angkut satu tan barang lusuh simpan di rumah

MBPP angkut satu tan barang lusuh simpan di rumah

BALIK PULAU: Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) memungut satu tan barangan lusuh yang menimbulkan gangguan kepada penduduk sekitar dari sebuah rumah teres dua tingkat di daerah Barat Daya, di sini hari ini.

MBBP menerusi hantaran di Facebook memaklumkan pihaknya terpaksa menggunakan lori untuk mengangkut kesemua longgokan barangan lusuh itu selepas pemiliknya sengaja membiarkan kawasan kediamannya dalam keadaan semak dan menjijikkan.

Tindakan itu diambil menerusi operasi bersepadu yang dijalankan bersama Pejabat Kesihatan Daerah Barat Daya, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan jabatan-jabatan dalaman MBPP termasuk Jabatan Perkhidmatan Perbandaran dan Jabatan Kesihatan Persekitaran.

“Rumah itu telah didapati menimbulkan kacau ganggu kepada penduduk sekitar dengan longgokan sisa barang lusuh dan berdasarkan Akta Kerajaan Tempatan 1976 di bawah Seksyen 82, MBPP telah mengeluarkan notis Menghendaki Kacau Ganggu Dihapuskan kepada pemiliknya 14 Mei lepas.

“Pemilik rumah itu telah dengan sengaja tidak mengambil sebarang tindakan pembersihan dan masih membiarkan premis beliau dalam keadaan yang meloyakan, dia juga akan dikenakan caj mengikut kadar yang ditetapkan bagi kerja-kerja menghapus kacau ganggu,“ menurut hantaran tersebut.

MBPP turut memaklumkan pihak polis berjaya mengawal situasi dan emosi pemilik rumah yang cuba bertindak agresif menghalang pegawai MBPP melaksanakan kerja-kerja menghapus kacau ganggu, sementara pegawai Pejabat Kesihatan Daerah Barat Daya telah menjalankan pemeriksaan bekas-bekas berpotensi untuk pembiakan nyamuk dan menemui jentik-jentik di dalamnya.

“Tindakan penguatkuasaan yang sewajarnya sedang dipertimbangkan kerana pemilik tidak mematuhi Notis Seksyen 8 Akta Pemusnahan Serangga Pembawa Penyakit 1975 kerana mengakibatkan premisnya menjadi tempat pembiakan jejentik yang boleh membawa kepada penyebaran wabak denggi,“ menurut hantaran itu.

Operasi bersepadu itu bermula 8 pagi dan tamat pada 10.50 pagi tadi sehingga kawasan pekarangan rumah tersebut telah dibersihkan sepenuhnya.

Author:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *