Berundurnya bos BAM secara terhormat

Norza Zakaria mengakui Hannah Yeoh telah banyak membantunya memajukan badminton Malaysia di peringkat antarabangsa dan tempatan sejak beliau menjadi menteri kira-kira dua tahun lalu.

PETALING JAYA: Presiden Persatuan Badminton Malaysia (BAM) akan datang bakal mewarisi organisasi yang dikendalikan dengan baik dan tidak memerlukan transformasi besar.

Penyandangnya, Norza Zakaria yang bakal melangkah keluar, akan meninggalkan struktur dalaman BAM yang baik kepada penggantinya selepas mengemudinya mengharungi cabaran besar dan meningkatkan kedudukan kewangannya.

Norza meninggalkan BAM pada 24 Ogos dalam kedudukan yang kukuh untuk bergerak ke hadapan, dengan hala tuju strategik yang jelas bagi membina prestasi, laluan, penyertaan dan kemampanan.

Dia mengharungi kejayaan dan krisis dengan tenang, dengan bantuan berharga daripada Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh sejak dua tahun lalu.

Di bawah kendaliannya juga, BAM menandatangani perjanjian penajaan terbesarnya dengan Petronas pada 2022 untuk tempoh tiga tahun, di samping perjanjian penajaan lima tahun dengan Yonex bernilai RM55 juta pada April 2021.

Majlis BAM juga bersetuju melaksanakan insentif berasaskan prestasi untuk persatuan negeri dan sistem akreditasi kelab yang serupa dengan beberapa negara Eropah.

Perubahan dialu-alukan dan tidak dapat dielakkan, tetapi tidak ada keperluan untuk membuat semula persediaan baharu.

Kedudukan BAM yang kukuh adalah sebab mengapa keputusan Norza meletakkan jawatan sebagai presiden selepas Sukan Olimpik Paris mendapat penghormatan besar.

Ramai menyifatkan pilihannya untuk berundur sebagai tindakan terhormat.

Yeoh berkata beliau sedang menunaikan janji yang telah dibuatnya sebelum ini untuk meletakkan jawatannya.

Katanya, dia yakin Norza akan melakukan persiapan bagi memastikan keadaan berjalan dengan teratur.

Itulah sebabnya Yeoh kekal sebagai tenaga optimistik dalam menghadapi banyak keputusan besar BAM yang akan datang.

Sokongan Yeoh yang tidak berbelah bahagi

Norza mengakui Yeoh telah banyak membantunya memajukan badminton Malaysia di peringkat antarabangsa dan tempatan sejak beliau menjadi menteri kira-kira dua tahun lalu.

Beliau telah melahirkan rasa kagum terhadap usaha murni Yeoh untuk memartabatkan sukan di Malaysia dan yakin menteri itu, bersama kepimpinan baharu BAM, akan berjaya membawa badminton ke tahap baharu.

Yeoh yang memujuk Norza untuk kekal sehingga Sukan Olimpik Paris, yang berlangsung dari 26 Julai hingga 11 Ogos.

Tokoh korporat yang menerajui BAM sejak 2017 itu, sebelum ini mengumumkan mahu melepaskan jawatannya pada Disember tahun lalu.

Malah, beliau telah menamakan penggantinya iaitu Menteri pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Zafrul Aziz, nama yang tidak diterima baik oleh pihak tertentu.

Bagi menangani perbezaan pendapat itu, Norza menamakan Timbalan Presiden BAM V Subramaniam sebagai pemangku presiden sehingga mesyuarat agung tahunan tahun depan untuk memilih penyandang baharu.

Norza berkata beliau telah melakukan segalanya untuk membina BAM seperti sekarang. “Saya tidak lebih besar daripada institusi itu”, katanya.

Hadiah perpisahan beliau kepada Malaysia: “Saya akan melakukan yang terbaik untuk memastikan pemain kita akan menyumbang emas Olimpik yang diidamkan negara.”

Sukan Malaysia masih akan mendapat manfaat daripada kepintaran Norza dalam sukan Norza kerana beliau akan kekal sebagai presiden Majlis Olimpik Malaysia sehingga Sukan Olimpik 2028 di Los Angeles.

Author:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *