Jadikan Ramadan bulan istimewa – PM

Jadikan Ramadan bulan istimewa – PM

KUANTAN: Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berharap umat Islam di Malaysia tidak menjadikan Ramadan seperti bulan-bulan biasa yang lain sebaliknya mengangkat ia sebagai bulan istimewa untuk meningkatkan amalan dan ibadah.

Beliau berkata Ramadan merupakan bulan turunnya al-Quran sebagai petunjuk kepada manusia yang perlu dimanfaatkan dengan sebaiknya untuk memahami, menghayati dan mengamalkan kandungan kitab suci itu dalam kehidupan seharian.

“Maknanya, (dalam bulan Ramadan) kerja kita harus lebih, akhlak perlu lebih baik dan memastikan nilai kita supaya (dapat) meningkatkan ketakwaan kepada Allah.

“Jadi, saya harap mudah-mudahan bulan Ramadan (beri) kesempatan bagi umat Islam (menunjukkan) contoh yang baik. Bukan dari segi jeritan, bukan nak marah dan menghukum, mencerca serta menghina orang,“ katanya ketika berucap di Majlis Berbuka Puasa MADANI peringkat negeri Pahang di sini malam ini.

Majlis itu, yang berlangsung di Masjid Tengku Ampuan Afzan, Indera Mahkota turut dihadiri Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail dan Menteri Besar Pahang Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail.

— LAGI

Author:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *