Perlu penguatkuasaan tegas, pastikan penurunan harga beras putih import tercapai

Perlu penguatkuasaan tegas, pastikan penurunan harga beras putih import tercapai

KUALA LUMPUR: Penurunan harga Beras Putih Import (BPI) yang berkuat kuasa hari ini, perlu dilaksanakan bersekali dengan tindakan penguatkuasaan tegas bagi memastikan matlamat kerajaan menurunkan harga makanan ruji rakyat Malaysia itu tercapai.

Penguatkuasaan itu bukan sekadar memastikan penjual mematuhi harga yang telah ditetapkan, tetapi juga perlu melibatkan langkah sewajarnya bagi memastikan BPI yang dijual di Malaysia hanya untuk jualan di dalam negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) T. Saravanan berkata pihak berkaitan khususnya yang mengawal sempadan negara perlu lebih tegas bagi memastikan tiada pihak yang mengambil kesempatan daripada penurunan harga itu.

“Ketika ini, harga beras di luar negara mencecah RM38 dan ia merupakan perbezaan harga yang ketara di negara kita (selepas penurunan harga). Kami khuatir ada pihak yang akan menjual semula dengan kaedah pembungkusan semula serta penyeludupan ke sempadan negara,“ katanya.

Semalam, Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Datuk Seri Mohamad Sabu mengumumkan penurunan harga BPI antara RM2 hingga RM3 berkuat kuasa hari ini, yang dimuktamadkan melalui Mesyuarat Majlis Tindakan Sara Hidup Negara (NACCOL).

Ketua Jabatan Ekonomi Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) di Perak Prof Madya Dr Zainizam Zakaria juga mahu melihat penurunan itu seiring dengan penguatkuasaan agar tidak ada pihak yang mengambil kesempatan menjual pada harga tidak ditetapkan.

Selain itu, Zainizam yang juga pensyarah Fakulti Pengurusan dan Ekonomi UPSI berharap peniaga produk berasaskan beras dapat menurunkan harga barangan jualan mereka berdasarkan penurunan harga yang telah diumumkan.

“Jika peniaga telah membeli stok dengan harga lama mungkin mereka tidak boleh menurunkan lagi harga produk, tetapi jika mereka membeli stok baharu yang lebih rendah, maka harga makanan berasaskan nasi boleh diturunkan bagi membantu pengguna berjimat kesan daripada penurunan harga beras itu,“ katanya.

Presiden Persatuan Pengguna Subang dan Shah Alam Selangor (CASSA) Datuk Seri Dr Jacob George juga berharap pihak berwajib melakukan pemantauan kerap terhadap penjual, serta menasihati pengguna supaya memainkan peranan dengan membeli hanya mengikut keperluan.

“Penurunan harga ini akan membawa hasil jika pengguna, khususnya mereka yang mempunyai kuasa beli tinggi tidak tamak membeli secara pukal atau borong sehingga menjejaskan peluang membeli bagi golongan pertengahan dan mereka yang berpendapatan rendah.

“Jangan tamak dan jangan lakukan pembelian panik. Kita mesti berdisiplin supaya matlamat penurunan harga ini, yang antara lain mahu meningkatkan akses rakyat kepada bekalan beras membawa hasil,“ katanya yang juga mencadangkan supaya kuota pembelian dapat dilakukan, jika perlu.

Senada ialah Exco Tugas-Tugas Khas Pertubuhan Persaudaraan Pesawah Malaysia (PeSAWAH) Abdul Rashid Yob yang optimis bekalan beras dapat ditingkatkan kerana penurunan harga itu membolehkan “sedikit sebanyak orang akan membeli BPI”.

Timbalan Pengarah Pusat Libatsama Masyarakat dan Jaringan Industri Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) Dr Muhammad Iqmal Hisham Kamaruddin berkata penurunan harga itu dapat membantu meringankan beban kewangan rakyat, walaupun harga Beras Putih Tempatan (BPT) masih lebih murah daripada BPI.

“Walaupun begitu, langkah berkenaan membantu mengatasi masalah kekurangan beras kerana kita tidak boleh bergantung sepenuhnya kepada BPT, menyebabkan perlu untuk mengimport beras bagi memenuhi keperluan domestik.

“Selain intervensi harga buat masa ini, kerajaan menggalas tanggungjawab lebih besar iaitu mencari kaedah untuk mengoptimumkan pengeluaran padi negara supaya bekalan BPT pada masa depan lebih terjamin,“ katanya.

Pengerusi Persatuan Penggerak Pengguna Johor Md Salleh Sadijo pula menyifatkan langkah kerajaan MADANI menurunkan harga jualan runcit BPI menunjukkan mereka mendengar keluh-kesah rakyat dan sedikit sebanyak cuba membantu meringankan kos sara hidup dihadapi rakyat.

Pesara Abdul Rahman Ahmed, 79, dari Pengkalan Chepa, Kelantan berkata penurunan harga itu melegakannya kerana membantu keluarganya yang pada kelaziman memerlukan lima kilogram beras setiap minggu.

Senada ialah suri rumah Haryati Mamat, 50, dari Sabak Bernam, Selangor yang menyifatkan penurunan harga itu “sesuai pada masanya” kerana beras menjadi keperluan utama ramai orang sepanjang bulan Ramadan ini dan Aidilfitri tidak lama lagi.

“Untuk persiapan hari raya kita juga banyak membeli beras. Selain ramai ahli keluarga balik berkumpul di kampung, ada juga juadah raya yang menggunakan beras. Rasa lega sedikit bila ada pengurangan harga ini,“ katanya. -Bernama

Author:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *