Nik Nazmi: Usaha peringkat global perlu ke arah peralihan daripada bahan api fosil

Nik Nazmi: Usaha peringkat global perlu ke arah peralihan daripada bahan api fosil

KUALA LUMPUR: Usaha ke arah mencapai peralihan menyeluruh daripada bahan api fosil di dalam sistem tenaga, seperti yang digariskan dalam Konsensus Emiriah Arab Bersatu (UAE), tidak seharusnya bergantung sepenuhnya kepada negara membangun seperti Malaysia, kata Menteri Sumber Asli dan Kelestarian Alam Sekitar Nik Nazmi Nik Ahmad.

Sebaliknya, beliau menekankan keperluan untuk usaha secara bersepadu di peringkat global perlu dilaksanakan dengan mengambil kira kapasiti ekonomi negara-negara membangun.

“Kita mesti beralih daripada menggunakan semua bahan api fosil, tidak ada pertikaian mengenainya. Bagaimanapun, ia perlu dilakukan secara adil,“ katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Persidangan semua negara Parti kepada Konvensyen Rangka Kerja Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berhubung Perubahan Iklim yang ke-28 (COP 28) dan sesi dialog Rang Undang-Undang Perubahan Iklim Negara di sini, hari ini.

Konsensus UAE, yang ditubuhkan semasa COP 28 di Dubai dari 30 Nov hingga 12 Dis tahun lepas, menyeru semua pihak untuk beralih sepenuhnya daripada bahan api fosil untuk membantu memenuhi sasaran mengehadkan kenaikan suhu global kepada 1.5 darjah Celsius melebihi paras praindustri.

Nik Nazmi mengetengahkan pencapaian kemajuan Malaysia semasa sidang kemuncak itu, dengan Pavilion Malaysia berfungsi sebagai hab untuk kerjasama menghasilkan 17 memorandum persefahaman dan prospek perniagaan yang berpotensi bernilai AS$9 bilion.

Terdahulu dalam ucaptamanya mengulas tentang implikasi COP28, Nik Nazmi menekankan keperluan inovasi, kemampanan dan kemakmuran ekonomi untuk wujud bersama ketika Malaysia meneruskan hala tuju ke arah ekonomi bernilai tinggi, berpengetahuan tinggi dan bergaji tinggi.

Beliau juga menggariskan penggubalan Rang Undang-undang Perubahan Iklim Nasional yang sedang dijalankan, dan memaklumkan bahawa pandangan sedang dikumpulkan daripada pelbagai pihak berkepentingan termasuk sektor korporat, swasta dan masyarakat sivil.

Matlamatnya adalah untuk memperkenalkan undang-undang komprehensif yang menyatukan semua perundangan dan dasar yang berkaitan perubahan iklim.

“Kami menggunakan pendekatan seluruh negara dalam membangunkan rang undang-undang ini untuk memastikan sifat holistiknya sambil mempertimbangkan kebimbangan dan input semua pihak berkepentingan yang terlibat. Kami telah mengenal pasti cabaran yang akan datang dan optimis draf itu akan siap tahun depan,“ katanya.

Sesi dialog itu bertujuan untuk mendapatkan pandangan tentang perkembangan Rang Undang-undang Perubahan Iklim Negara dan cabaran yang terlibat. -Bernama

Author:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *