ABAC: Jokowi tekankan 3 fokus kaukus Asean termasuk peralihan tenaga

ABAC: Jokowi tekankan 3 fokus kaukus Asean termasuk peralihan tenaga

JAKARTA: Presiden Joko Widodo (Jokowi) menyatakan tiga bidang kerjasama ASEAN, termasuk peralihan tenaga di rantau itu boleh menjadi tumpuan Kaukus ASEAN dalam Majlis Penasihat Perniagaan APEC (ABAC), lapor Agensi Berita ANTARA.

Jokowi pada Hari Kaukus ASEAN ABAC di San Francisco, Amerika Syarikat pada Rabu berkata fokus pertama adalah kecepatan peralihan tenaga yang antara lain berkaitan dengan perjanjian ASEAN untuk menjadi hab global bagi industri kenderaan elektrik.

“Kaukus ASEAN boleh menjadi bahagian penting dalam mengukuhkan inisiatif ini,“ menurutnya dalam kenyataan daripada Biro Akhbar Sekretariat Presiden yang diterima pada Khamis.

Jokowi berkata peralihan tenaga memerlukan pelaburan dan sokongan teknologi dengan inisiatif Dana Impak Indo-Pasifik (Indo-Pacific Impact Fund) mampu memainkan peranan penting.

Selain itu, tumpuan lain yang dianggap penting adalah pencapaian neutraliti karbon.

Beliau berkata ekonomi mesti terus berkembang selaras dengan komitmen ASEAN untuk memelihara alam sekitar.

Menurut Jokowi, ASEAN telah bersetuju dengan strategi untuk neutraliti karbon.

Tambahan pula, beliau berkata Indonesia menyasarkan untuk mencapai pelepasan sifar bersih menjelang 2060.

Beliau menegaskan sasaran itu boleh dicapai melalui kerjasama konkrit terutamanya dalam sektor kerajaan dan perniagaan yang boleh dihubungkan melalui Kaukus ASEAN.

Beliau juga menggalakkan peranan aktif Kaukus ASEAN dalam menyokong komitmen ASEAN untuk mempercepatkan pelaksanaan pembayaran digital rentas sempadan melalui kerjasama antara institusi kewangan.

Presiden juga mengalu-alukan penubuhan Kaukus ASEAN untuk mengukuhkan pemusatan ASEAN dalam ABAC.

Melalui Kaukus ASEAN, perkongsian kerajaan-perniagaan dijangka menjadi lebih kukuh.

Beliau turut menekankan bahawa ASEAN merupakan antara wilayah strategik yang mempunyai modal kukuh untuk menjadi pusat pertumbuhan global.

Selain itu beliau berkata kestabilan serantau yang dikekalkan juga merupakan kekuatan bagi ASEAN.

“Ini adalah aset penting yang membolehkan suara ASEAN didengari dalam pelbagai forum, termasuk APEC,“ katanya.–Bernama-ANTARA

Author:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *