Chan: Persepsi belia terhadap bidang pertanian perlu diubah

Chan: Persepsi belia terhadap bidang pertanian perlu diubah

IPOH: Persepsi golongan belia terhadap bidang pertanian perlu diubah bagi meningkatkan lagi penglibatan mereka, sekali gus berupaya untuk “meremajakan” sektor berkenaan, kata Timbalan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Datuk Chan Foong Hin (gambar).

Beliau berkata perkembangan industri pertanian negara menunjukkan kurangnya penglibatan golongan belia di negara ini dalam sektor pertanian menyebabkan kerjaya dalam bidang itu diambil alih oleh tenaga kerja warga asing.

“Sekiranya negara masih bergantung kepada tenaga kerja asing dan peladang yang berusia dalam bidang pertanian, dikhuatiri ketiadaan pelapis dalam bidang berkenaan dan akan membawa kesan negatif kepada kelangsungan sektor agromakanan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Sesi Townhall Pemimpin Bersama Warga Agro MADANI bersempena dengan Sambutan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK) 2023 di sini hari ini.

Sebanyak 500 belia agro yang berminat atau sedang menceburi sektor agromakanan dan keusahawanan serta kira-kira 1,000 pengunjung yang terdiri daripada peladang, penternak dan nelayan hadir pada sesi itu.

Dalam pada itu, Chan berkata warga Agro MADANI merupakan penyumbang penting dalam memajukan sektor pertanian dan perikanan negara serta membantu memastikan bekalan makanan di dalam negara sentiasa mencukupi.

Beliau berkata penganjuran sesi dialog awam berkenaan merupakan satu daripada medium libat urus dan perkongsian informasi, teknologi dan inovasi serta pengalaman pemimpin terlibat dalam sektor agromakanan bersama warga belia Agro MADANI.

Program berkonsepkan santai ilmiah itu diadakan khas bersempena dengan sambutan HPPNK 2023 bertujuan mencari penyelesaian di samping memupuk minat belia negara menceburi sektor pertanian dengan pengenalan dan penggunaan teknologi yang mampu mengurangkan kos dalam pelaksanaan projek.

Selain itu, beliau berharap penganjuran sesi seumpama itu dapat memberi panduan, ruang dan peluang kepada mereka yang berminat terutamanya golongan belia untuk bersama-sama dalam sektor berkenaan kerana pertanian mampu memberikan pulangan lumayan sekiranya dilakukan dengan betul.

“Kerajaan sentiasa memandang serius dan menawarkan pelbagai bantuan untuk memberi dorongan kepada golongan belia agar boleh merealisasikan matlamat yang telah ditetapkan negara dalam industri pertanian termasuk mengeksport produk agromakanan,“ katanya.

Beliau berkata program seperti itu diharap mampu menarik minat golongan belia seterusnya menyumbang kepada kelestarian sumber agromakanan dalam negara.

Sementara itu, Chan berkata pelbagai aktiviti dan acara diadakan pada HPPNK 2023 di Bulatan Sultan Azlan Shah di sini selama tiga hari bermula hari ini.

Beliau berkata aktiviti yang diatur sepanjang HPPNK 2023 berinspirasikan Konsep Malaysia MADANI dan memberi tumpuan kepada empat fokus utama iaitu Agro Millenia, Agro Teknologi dan lnovasi, Sejahtera MADANI dan Agro MADANI.

“Dari sudut kementerian, program yang dianjurkan menunjukkan betapa komitednya kerajaan menghargai peladang, penternak dan nelayan seterusnya menangani isu kos sara hidup rakyat dan mengambil peranan memastikan keterjaminan bekalan makan sentiasa mencukupi dan tersedia buat seluruh rakyat,“ katanya. -Bernama

Author:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *